Çin Aşısı İncelemesi - Aşı Güvenli mi? - Etkisi? (Detaylı İnceleme)
Tüm dünyanın uğraştığı korona ile mücadelede toplum olarak bağışıklık kazanabilmemiz için aşı çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Türkiye normal yaşam şartlarına hızlı bir şekilde dönmek için ülkelerce üretilmiş olan aşıları kullanmak adına gerekli bağlantıları kurmuştur.
Bu bağlantılardan biri de Çin ile olmuştur. Türkiye Çin ‘den 50 bin doz Çin aşısı almak için anlaşmıştır. Çin aşısı ülkemize gelmiş olup yetkililer tarafından aşının kullanıma geçilebilmesi adına gerekli testler yapılmaktadır. Ülkemizde Çin aşısına olan ön yargıyı kırmak için yetkililer halkı bilinçlendirmek adına bilgilendirmelerde bulunmaktadır.
Çin aşısı nedir?
Çin aşısı Çinli bir şirket tarafından geliştirilmiştir. Aşı tamamlandıktan sonra ilk denemeleri makak maymunları üzerinde denenmiştir. 17 Kasım’da Çin’de bir dergideki açıklamaya göre aşının güvenilir olduğu kanıtlanmıştır. Ancak Çin aşısı korona virüsü atlatmış bir hastaya göre daha az antikor üreterek bağışıklık seviyesi daha düşüktür. En büyük dezavantajı da budur.
Çin aşısı Türkiye dışında da birçok ülke tarafından tercih edilmiştir. Aşının Endonezya ve Bangladeş’teki denemelerinin üçüncü aşaması tamamlanmıştır. Brezilya’daki denemelerinde ise beklenilmeyen yan etkiler göstermesi nedeniyle aşılama 10 Kasım’da durdurulmuş 12 Kasım’ da yeniden başlatılmıştır.
Çin aşısını üreten firma aşıya olan güvenlerinin tam olduğunu açıklamıştı. Türkiye, denemelerin üçüncü aşamasındadır. Ankara’da bulunan Bilim Kurulu aşının yüzde 91,25 etkili olduğunu söylemektedir. Ancak bilim insanları Çin aşısını üreten şirketin test sonuçlarını parça parça açıklaması ve geciktirmesi nedeniyle aşının güvenilirliğinin düştüğünü belirtmektedir.
Çin aşısının etkisi ne kadar yüksek?
Türkiye ‘de yapılan çalışmalarda aşının yüzde 91,25 oranda etkili olduğu açıklanmıştır. Bu açıklamanın yapıldığı zaman diliminde Brezilya’da bu oranın yüzde 50 veya 90 arasında değişebileceği söylenmiştir. Aşının etkililik oranları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğin sebebi ise farklı nüfus özellikleri, kişisel durum ve yaşam şartlarındaki ayrılıklardır.
Türkiye'nin Çin aşısı için hazırlamış olduğu ön raporun yeterli olmadığı kanısına varıldı. Aşı ülkeye geldiği andan itibaren 322 gönüllüye aşı uygulanmıştır. İkinci dozu alan gönüllerden 29 kişinin 14 gün sonra virüse yakalandığı tespit edilmiştir. Bu sayı 40’ı bulduğunda açıklaması planlamıştı. Ancak kullanım testinin hemen çıkması gerektiğinden ara kullanım raporu açıklandı.
Çin aşısının yan etkileri?
Aşının bilinen büyük bir yan etkisi bulunmamaktadır. Görülen belirtiler genelde hafiftir. En yaygın yan etki aşının uygulandığı bölgede ağrı oluşmasıdır. Aşı sonrası ateş görülme oranı oldukça düşüktür.
Çin aşısının rapor'da bildirilen etkileri?
Türkiye ‘de her 500 kişiye aşı uygulamasından sonra rapor hazırlanmaktadır. Bu raporlara göre görülen yan etkileri büyük değildir. Gönüllülerde görülen yan etkiler ise şu şekildedir:
• Kas ağrısı
• Yorgunluk
• Baş ağrısı
• Ateş
• Enjeksiyon bölgesinde ağrı
Aşı ile ilgili raporu hazırlayan komite aşının güvenilirliği ile ilgili herhangi bir tereddütlerinin olmadığını bildirmiştir.
Çin Aşısı'nınTürkiye'de uygulanması
Ülkemizde Çin aşısının 12.450 gönüllüye uygulanması planlanmaktadır. Çin aşısını geliştiren şirket ile Almanya’da Türk bilim insanlar tarafından hazırlanan aşının bulunduğu şirket ile birlikte geliştirmişlerdir. Bu aşı sağlık çalışanları başta olmak üzere yüksek risk altında bulunan kişiler üzerinde uygulanmaktadır.
Çin aşısının ülkelere göre fiyatlarında farklılık bulunmaktadır. Bu fiyat bazı ülkelerde fazla olabiliyorken bazı ülkelerde daha düşüktür. Hatta bazı ülkeler aşıyı vatandaşlarına ücretsiz olarak uygulayacaktır. Örneğin Türkiye’de Çin aşısı uygulamasının vatandaşlara ücretsiz olarak yapılması planlanmaktadır.
Aşı toplum olarak bağışıklık kazanabilmemiz için gereklidir. Bir ülkenin büyük bir çoğunluğu aşılanırsa bağışıklık kazanılabilir. Yetkililer tarafından zaten gerekli testler yapılıp güvenli olduğuna karar verildikten sonra ülke genelinde aşı çalışmaları başlatılır. Bu konuda zorluk çıkarmamak gerekir.
Aşı çalışmalarını sosyal mesafe ve hijyen kurallarının gerektirdiklerini yaparak desteklemeliyiz. Sadece aşıdan medet umup gerisi boş verilirse virüs ile olan mücadele amacına ulaşmamış olur.